Viool

Ongetwijfeld ken je dit instrument al van filmmuziek, orkesten die je zag of hoorde, prachtige melodieën in liedjes, romantische muziek op feesten… Of misschien doet het je wel denken aan Ierse folk of Weense walsen...

De viool is het kleinste en hoogst klinkende uit de familie van de strijkinstrumenten. De grotere broers en zussen van de viool zijn: de altviool, de cello en tenslotte de contrabas. Een viool bestaat uit een klankkast en vier snaren. De klank tover je uit de viool met behulp van de strijkstok, die een snaar aan het trillen brengt.
Wanneer je samen speelt met anderen zal de viool vaak de melodie spelen. (Denk maar aan de eerste violen in een orkest bijvoorbeeld).

Is de viool een moeilijk instrument om te leren? Onze ervaring leert dat de meeste leerlingen die wat inzet tonen bijzonder mooie resultaten bereiken op dit heerlijke instrument. In het conservatorium kan je rekenen op een team van professionele deskundigen, die je van bij de aanvang de juiste technieken en speelwijzen aanleren. Daardoor klinkt je viool al van in het begin best mooi en ga je snel vooruitgang kunnen boeken.

Altviool

De altviool is een minder gekend lid van de strijkersfamilie. Het instrument is iets groter dan de viool en de klank is wat lager, melancholisch en warm. De vorm en speelhouding van beide instrumenten is redelijk identiek, zodat men ook op latere leeftijd gemakkelijk kan overschakelen.

Toch kan je gerust ook op jonge leeftijd met altviool beginnen. Net zoals bij de andere strijkers, bestaan er altviolen in kleinere maten, aangepast aan de grootte van het kind. Violen en altviolen kunnen gehuurd worden aan het SCB tot men een tijdje op een 4/4 instrument speelt.

De altviool is een muzikale duizendpoot die zich zowel in orkest als in kamermuziek heerlijk thuis voelt. Soms vult hij de melodie aan, soms heeft hij een eerder ritmische functie, maar altijd vormt de altviool de brug tussen de hoge en de lage stemmen. Daarom is hij dan ook een graag geziene gast in allerlei ensembles. Kom gerust eens langs in de klas en maak kennis met dit prachtige instrument!

Onze leslocaties

Leerkrachten

Lieve Dreelinck

Viool

Eva Stijnen

Viool

Karel Ingelaere

Viool

Lessenroosters

Traject