Het laagste en grootste strijkinstrument is de contrabas. Je kent het wellicht uit de jazzmuziek waar er vooral op getokkeld wordt (pizzicato), maar je kan er natuurlijk ook op strijken. De contrabas is trouwens heel belangrijk als fundament in het klassiek orkest. De diepe tonen dragen het geheel! Hoewel de bas vooral een begeleidingsinstrument is, kan je er ook leuk solistisch op spelen. Er bestaan heel virtuoze werken voor bas. Je houdt het niet voor mogelijk dat er zulke halsbrekende toeren uitgehaald kunnen worden op dat instrument!

Bassisten zijn verzot op hun instrument, ze gaan er helemaal voor! Zo zijn er verschillende Double Bass Societies met allemaal fans van het instrument. Ook als kind kan je al bas leren. Zo zijn er ¼ en ½ bassen. Volwassenen spelen meestal op een ¾ bas. Een 4/4 bas is voor uitzonderlijk grote mensen…
Kortom, er is geen reden om dit fantastische instrument niet uit te proberen. De contrabas kan heel grappig klinken, maar ook heel gevoelig uit de hoek komen met zijn melancholische klank. Maak er eens kennis mee, het loont de moeite!

Onze leslocaties

Leerkrachten

Jan Verheye

Contrabas

Traject